Nordiska Mästerskapen 2021

Nu har turen kommit till Sverige att arrangera de Nordiska Mästerskapen i rallylydnad år 2021!
Det är andra gången någonsin som mästerskapen går av stapeln, första gången hölls tävlingen i Danmark 2019, då vann det finska laget både lagtävlingen och som syns ovan även den individuella mästartiteln.

Deltagare

I tävlingen deltar lag från fyra länder – Danmark, Finland, Norge och Sverige. I varje lag tävlar 5 ekipage, lagen innehåller även 2 reserver.

Enligt Nordisk Kennel Unions (NKU) regler kan endast stambokförda hundar delta i NM.

Varje nordiskt land avgör själv vilka kvalificeringsregler som gäller för att bli uttagen till landslaget och tävla i de nordiska mästerskapen.

Läs mer om årets ekipage under en separat flik du finner i menyn. (Informationen tas fram av lagen just nu, den publiceras inom kort).

Tävlingen

Under tävlingen ska både ett mästarlag och en individuell mästare koras. Ekipagen startar i totalt tre deltävlingar.
Första dagen – lördag 11/12 – sker lagtävlingen. Det är två starter, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Samtliga 20 ekipage deltar i båda starterna. Varje landslags tre bästa resultat i båda deltävlingarna räknas ihop till lagets totalpoäng. Dessa är underlag för att kora ett vinnande landslag till nordiska mästare.

Andra dagen – söndag 12/12 – sker den individuella finalen. Varje ekipage tar med sig sitt individuella resultat från lördagen in i dagens tävling. Efter finalrundan räknas poängen ihop för alla deltävlingar och en individuell nordisk mästare koras.

Efter finalen är det en separat individuell tävling för de 8 reserverna, 2 från varje land. De resultaten räknas inte in i mästerskapet.

Domare och bedömning

De nordiska mästerskapen döms av 4 domare, en från varje land. Överdomare denna gång är den svenska domaren.

Domarna står placerade mitt på varsin sida av banan tillsammans med en skrivare från samma land. Alla domare dömer alla ekipage och deras bedömningar läggs samman till en total för varje tävlande.  Överdomaren har utslagsröst vid behov.

Skulle flera ekipage i toppen ha samma poäng efter finalrundan kommer en utslagstävling att genomföras. Om de i denna fortfarande får samma poäng vinner den hund som genomfört utslagsrundan snabbast.

Bedömningarna sker utifrån ett nordiskt regelverk.

Moment

Tävlingen baseras på nordiska moment. Momenten är indelade i fyra svårighetsklasser, där 1-poängsmomenten är de lättaste och 4-poängsmomenten de svåraste.  Varje moment benämns med ett nummer som hänvisar till svårighetsgraden, 101, 102… 201. 202… 301, 302… 401, 402… Poängsiffran är bara ett sätt att klassificera momenten och styr varken bedömning eller avdrag.

Banor

Samtliga domare skapar varsin bana och bland dessa lottas en bana för varje deltävling.

Banorna innehåller 18-20 moment förutom start och mål. En nordisk bana ska alltid innehålla 7 moment från den högsta svårighetsgraden och 5 från den näst högsta svårighetsgraden.

Banorna visas ej för någon annan än domarna innan tävlingen drar igång.

Startordningen lottas inför tävlingarna.

Här hittar du sidan med filmer och beskrivningar av momenten.